Het laatste artikel is al weer een tijdje geleden, omdat ik inmiddels mijn boek ‘Zoektocht naar mijzelf‘ heb uitgegeven. Een persoonlijk verhaal over levenslessen om uiteindelijk weer zelf de teugels van mijn leven in handen te nemen. Hierbij spelen dieren een belangrijke rol. Bijzondere ervaringen met dieren kunnen overal en met alle dieren plaatsvinden. Een van die ervaringen heeft te maken met de ontwapenende kracht van een hond. Het was niet de eerste keer dat ik dit bij een hond waarnam, hoewel het in dit geval wel een hele persoonlijke ervaring betrof.

Zachtheid

Afgelopen zomer tijdens vakantie kruiste de hond Sofia een paar dagen mijn pad. Haar zachtheid, zowel uiterlijk als innerlijk, was wat opviel. Ze werd graag aangehaald en daar genoot ook ik van. Zo kwam het op een avond bij het kampvuur van kaarsjes dat Sofia bij me kwam en ik bij haar op de grond ging zitten om samen eens even lekker te knuffelen. Er ontstond een intense uitwisseling waarbij Sofia me letterlijk meenam op reis, niet fysiek, wel naar mijn hart en ziel. Door de zachtheid die Sofia bij zich droeg in heel haar wezen smolt mijn muur van bescherming letterlijk weg. Muren die we hebben opgetrokken om onszelf te beschermen tegen pijn. Pijn die we op dat moment om de een of andere reden niet onder ogen konden zien.

Zo nam Sofia mij mee naar herinneringen aan dieren uit mijn verleden, overleden of op een andere manier uit mijn leven verdwenen. Daar, bij die herinneringen, zat blijkbaar ook nog veel verdriet. Verdriet van lang geleden dat die desbetreffende dieren op de een of andere manier met hun wezen hadden aangeraakt. Zo gebeurde het dat in het bijzijn van Sofia er een huilbui loskwam vanuit het diepst van mijn hart, met een reinigende werking voor lichaam en ziel. Het opende een poort in mij die een aantal jaren dicht had gezeten. Wat dankbaar was ik voor haar aanwezigheid, ze was me komen geven wat ik nodig had. Sofia bleek een dankbare hond te zijn. Ik kreeg te horen dat ze tot twee maal toe in haar leven was gered, ze was afkomstig uit Griekenland. Het was een bijzondere ervaring die een diepe indruk achterliet.

Kracht

Het was niet de eerste keer dat ik een hond had gezien die zo ontwapenend was voor mensen dat ze daarmee hun zachtheid tevoorschijn haalde. Ook de hond Meissie op de foto’s, een straathond in Nepal, straalde deze kracht uit. Toeval of niet, ook deze hond had een enorm zachte vacht. Hoewel Nepalezen vaak bang zijn voor straathonden, wist Meissie de mensen in de straat zo te raken dat ze haar voldoende te eten gaven. Voor een straathond had ze een goed leven en zag ze er goed doorvoed uit. Het was prachtig om te zien hoe zij met haar zachte kracht de mensen op een positieve manier met een straathond lieten omgaan. 

Welke kracht straalt jouw dier uit?

Geniet van je dier!

Ilse van Veen
Natuurgeneeskundig diertherapeut
www.centrumequus.nl