Enten van je paard is voor de meeste paardeneigenaren iets wat standaard bij de verzorging hoort. Het is ook belangrijk. De paarden leven immers niet meer in de vrije natuur waar ze weinig stress zouden hebben en zelf in hun portie kruiden zouden kunnen voorzien. Kruiden die ze eten om hun eigen weerstand op peil te houden. Zoals de IJslanders op de foto in het natuurgebied naar eigen behoefte eikels eten. De frequentie van het enten is echter aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen onderhevig. Gelukkig maar.

Wat is enten?
Enten is gebaseerd op het toedienen van een ziekteverwekker in verzwakte vorm, zodat het lichaam afweerstoffen gaat aanmaken. Bij een werkelijke besmetting binnen een bepaalde periode na de enting, kan het lichaam snel in actie treden omdat het in het geheugen al dergelijke afweerstoffen heeft.

paard eet eikels centrum equus

Influenza en tetanus
De twee meest gebruikte inentingen voor paarden zijn influenza (virus) en tetanus (bacterie). Influenza is jaarlijks verplicht, na een basisenting van twee kort opeenvolgende entingen, als je wedstrijden rijdt onder de KNHS. Internationaal geldt zelfs een verplichting van 2x per jaar. Tetanus is geen verplichte enting. Wel is tetanus een bacterie met mogelijk dodelijke afloop voor het paard. De bacterie zorgt namelijk voor de afgifte van afvalstoffen in het lichaam, waardoor er spierkrampen optreden. Zo vallen uiteindelijk vitale functies uit met overlijden tot gevolg.

Paarden reageren veel heftiger op de tetanus bacterie dan mensen. Om die reden is de termijn voor hervaccinatie bij mensen slechts 10 tot 20 jaar. Terwijl volgens de bijsluiter van de tetanus vaccinatie voor paarden (Equilis Prequenza Te) de enting een immuniteit van 24 maanden geeft. Dat wil zeggen dat enten van tetanus volgens de fabrikant al voldoende is voor 1x in de twee jaar. Een jaarlijkse tetanus vaccinatie is dus in ieder geval onnodig!

Gezondheid
Enten en zeker het overmatig enten van je paard kan echter negatieve bijwerkingen geven. Zeker als je paard al niet helemaal top fit blijkt te zijn, ook al is dat niet direct zichtbaar. Een gezond immuunsysteem is nodig om goed te kunnen reageren op de enting. Het is niet voor niets dat wordt geadviseerd minimaal een dag rustig aan te doen met je paard na een enting. Vaak merk je dit ook aan je paard. Een goed werkend immuunsysteem is dus van belang op het moment dat je je paard laat enten. Zie mijn eerder geschreven artikel ‘6 tips voor een betere weerstand van je paard’.

Het zijn niet alleen de ziekteverwekkers in de enting die belastend zijn voor je paard, ook de hulpstoffen in de enting vragen een goede werking van het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Denk daarbij aan de uitscheidingsorganen lever, nieren, longen en huid. Een enting kan bij een mindere werking van een van deze organen net de druppel zijn die leidt tot zichtbare vergiftiging, allergie of luchtwegproblemen.

Titeren
Tegenwoordig bestaat er echter een sneltest om te meten of je paard nog voldoende afweerstoffen bezit tegen tetanus in het bloed, de Fassisi® TetaCheck. Het meten van de hoeveelheid antistoffen voor een bepaalde ziekte wordt titeren genoemd en wordt al veelvuldig bij honden en katten toegepast voor diverse ziekten.

Door titeren kan individuele afstemming op je paard plaatsvinden betreft het wel of niet enten van tetanus. Waardoor onnodige belasting van je paard niet nodig is. Deze sneltest wordt reeds door diverse dierenartsen uitgevoerd. Je kunt natuurlijk altijd eerst bij je eigen dierenarts navraag doen.

Ent jij je paard bewust?

Geniet van je paard!

Ilse van Veen
Paardenfluisteraar, healer
& intuïtieve coach
www.centrumequus.nl