Schrijf je in voor de nieuwsbrief van mij en de paarden

Aanmelden

Volg mij en de paarden

Wat spiegelt jouw dier?

paard spiegel Centrum Equus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van mij en de paarden

Aanmelden

Volg mij en de paarden

Eigenlijk kijken we continue in een spiegel in het leven. Ons wezen bestaat uit energie waarbij we te maken hebben met de alom bekende natuurwet ‘de Wet van aantrekking’: het gelijke trekt het gelijk aan. Dit is met de mensen om je heen, je ervaringen alsook met de dieren die in je leven verschijnen. Met andere woorden, je dier spiegelt jou. Allemaal omdat we hier op aarde zijn om te leren, om ervaringen op te doen als ziel.

Nu hebben paarden, honden en katten allereerst een symbolische kracht die hoort bij de diersoort. Zo staan paarden voor levenskracht en vrijheid. Mensen die bang zijn voor paarden zijn meestal angstig voor de kracht die ze uitstralen. Honden daarnaast staan bekend om hun trouw en bescherming. Zo zijn ze altijd enorm blij om ons weer te zien en zijn vaak een kameraad voor het leven. Bovendien beschermen ze meestal huis en haard. Terwijl katten graag eigenzinnig hun eigen weg gaan en ook gemakkelijk contact maken met de wereld die we niet direct zien.

Eigenheid
Naast deze algemene eigenschappen zie je ook altijd, zeker als je meerdere paarden, honden of katten bij elkaar hebt, dat ieder dier zijn eigen aardigheden heeft. Dit kan zijn in positieve zin, zoals bijvoorbeeld enthousiasme of het grote knuffelgehalte van je paard of hond. Het kan echter ook zijn dat het een uitdaging vormt voor jullie samenzijn. Bijvoorbeeld agressief gedrag, vaak als gevolg van onzekerheid. Of erg schrikkerig zijn, een andere vorm van onzekerheid.

Of het nu een positieve eigenschap is van je dier of een minder prettige, in beide gevallen kun je er van leren. Je bewust worden van je eigen gedrag of onbewuste verlangens, gedachten, emoties die in je leven. Het is een spiegel die jou voorgehouden wordt. Zo kan een hele vrolijke hond je uitnodigen om het leven wat speelser te benaderen. Misschien heb je zelf wel meer behoefte aan een wat lossere kijk op je leven, wil je graag meer plezier maken omdat je vaak zo serieus bent. Je hond helpt je in dat geval daarbij en vervult die taak met liefde. Het kan ook zijn dat je hond zijn speelsheid juist kwijtraakt, omdat je bijvoorbeeld zo streng bent voor je hond en waarschijnlijk ook voor jezelf.

Een paard kan heel knuffelig zijn en zo je eigen behoefte aan knuffels en warmte vervullen. Misschien mag je ook wel wat liefdevoller zijn naar jezelf. Het omgekeerde heb ik echter ook gezien. Je paard lijkt niet zo van knuffelen te houden, is ook naar soortgenoten afstandelijk. Dit als spiegel van je eigen gesloten houding naar andere mensen. Op het moment dat in het proces van bewustwording een deur opengaat kan de relatie tussen jullie veranderen. Je paard blijkt opeens wel te willen knuffelen. Het zijn de inzichten die ontstaan over jezelf en over jullie relatie welke tot verandering leiden.

Een ander voorbeeld afkomstig van een van mijn eigen honden uit het verleden. Deze Berner sennen was heel open en sociaal naar iedereen die hij zag. Met gevolg dat hij op iedereen vol enthousiasme afrende om ze vrolijk te begroeten. Iets wat ik juist niet durfde, uit angst voor de reactie van de ander. Alleen door zijn grote, zwarte verschijning waren er mensen die uit angst geïrriteerd of boos konden reageren op zijn vrolijke gedrag. Daar werd mijn eigen angst aangeraakt. Op die manier confronteerde hij mij ermee dat ik mijn eigen open, sociale houding was kwijtgeraakt als gevolg van angst voor afwijzing. Toch vatte ik iedere dag opnieuw de moed om hem los te laten lopen. De spiegel die deze hond mij voorhield was zo een behoorlijke uitdaging voor mij. Hij gaf mij wel de kans om weer een stapje te zetten naar wie ik werkelijk ben.

Ook heb ik eens een kat gezien die ’s ochtend (te) vroeg aan de tenen begon te knabbelen in bed omdat ze eten wilde. De kat wilde graag haar eigen zin doordrijven. De kat had, net als de eigenaar, moeite met flexibiliteit, en werd daarom dwingend. Bewustwording van wat er omging in de kat was genoeg om er voor te zorgen dat het gedrag nagenoeg verdween.

Het kan ook zijn dat je paard, hond of kat al voordat het in jouw leven kwam een trauma heeft opgelopen. Grote kans dat het een zelfde trauma is als wat jezelf hebt ervaren in je leven. Het gelijke trekt het gelijke immers aan. Nu geeft je dier jouw de kans om jullie trauma samen te helen. Want door naar je dier te kijken, zie je ook iedere keer je eigen trauma in de ogen. Door bewust te kijken naar de emoties, gedachten en gedragingen die naar boven komen en door daar mee aan de slag te gaan, kan de invloed van het trauma op jullie leven worden geheeld. Zo kan iets pijnlijks worden veranderd in een kracht. Doordat je zelf bewust kiest voor het positieve in plaats van het negatieve.

Fysiek
Soms gaat de verandering snel, soms kunnen het veel kleine stapjes zijn. Afhankelijk van de situatie, van dat wat er gespiegeld wordt en hoe diep het thema zit. Omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, kan dat wat er op mentaal, emotioneel gebied gebeurt tussen jullie ook invloed hebben op de fysieke gezondheid van je dier. Denk maar eens aan als je zelf heel zenuwachtig bent voor iets, een wedstrijd of iets anders. Je ziet dit gedrag direct terug in je dier. Ook kan je eigen lichaam reageren door misschien plotseling te gaan zweten, diarree of veelvuldig plassen. Ook bij dieren kunnen deze mentale, emotionele processen een uitwerking hebben op hun lichaam. De klachten bij je dier kunnen acuut zijn of chronisch.

Zowel het gedrag van je dier als fysieke problemen bij je dier zijn een uitnodiging om te kijken naar wat er in jullie relatie speelt in de diepere lagen van jullie ziel.

Dus de vraag is:

Wat spiegelt jouw dier?

Wat is de reden dat je enorm blij wordt van je paard, hond of kat? En bij welke eigenschappen van je dier voel je je soms machteloos of gefrustreerd, omdat het niet loopt zoals je had gewenst? Door hier naar te kijken kun je veel leren van jullie relatie, welke zeker niet voor niets op jullie pad is gekomen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je mijn scriptie lezen: De uitwissing van energie tussen mens en dier, hoe en waarom?
Wil je meer inzicht in de processen die er tussen jou en je dier spelen, in gedrag of in ziekte? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.
Geniet van je dier!

Deel dit: