Koliek bij paarden

koliek paarden Centrum Equus

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn. De meest voorkomende vormen van koliek bij paarden zijn krampkoliek, gaskoliek en verstoppings- en zandkoliek.

Als je een vermoeden van koliek hebt bij je paard, is het aan te raden je paard goed in de gaten te houden en contact op te nemen met je dierenarts, vooral als de symptomen verergeren.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van koliek bij paarden zijn onder andere:

  • Schrapen met de voorbenen
  • Zweten
  • Onrustig gedrag
  • Niet willen eten
  • Naar de buik kijken of trappen
  • Stretchen
  • Rondlopen, steeds weer gaan liggen/rollen en weer opstaan.
Waar heeft je paard behoefte aan

Geef je paard bij symptomen van koliek lichte beweging, zodat het spijsverteringskanaal in beweging blijft. Kijk waar je paard behoefte aan heeft en zich prettig bij voelt. Misschien vindt je paard aanraking op bepaalde plekken van  het lichaam prettig en ontspannend. Zoals het masseren van de oren of langzame bewegingen met je handen over de rug en buik. Let hierbij op de subtiele signalen die je paard geeft, onder andere met de oren, ogen, staart, en benen.

Lichaam en geest

Koliek bij paarden heeft te maken met de spijsvertering. De darmen verteren voedsel, nemen voedingsstoffen op en scheiden uiteindelijk uit wat niet nodig is, de mest. Dit symboliseert de vertering van emoties, zodat voedsel voor de ziel kan worden opgenomen en wat niet langer nodig is kan worden losgelaten.

Omdat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, hebben emoties en gedachten een directe invloed op het lichaam. Als je bijvoorbeeld erg nerveus bent, kun je gaan zweten of buikkrampen krijgen, net als een paard.

Oorzaak opsporen

Voor genezing van lichaam en geest, kijk eens terug naar het moment waarop de koliek begon en kijk naar gebeurtenissen rond dezelfde periode die plotselinge of langdurige onverteerbare emoties / stress veroorzaakten. Dit betreft ook de gebeurtenissen in je eigen leven. Vanwege de band tussen jou en je paard, zal stress bij jou invloed hebben op je paard en vice versa.

Bewustwording en maatregelen

Door aandacht te schenken aan de oorzaak op verschillende niveaus, kun je de juiste maatregelen nemen voor je paard, zodat de darmen zullen ontspannen en de vertering weer normaal worden. Dit betekent niet dat je geen dierenarts nodig hebt bij koliek, het gaat om de boodschap achter de koliek. Hierdoor kun je de koliek de volgende keer hopelijk voorkomen.

Deel dit:

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!