Huidproblemen bij paarden

skin problems horse natural Centrum Equus

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!

Huidproblemen bij paarden zijn er in vele vormen, bijvoorbeeld (staart- en manen)eczeem, mok, schurft, een allergische of overgevoeligheidsreactie, een schimmelinfectie, wratten of huidtumoren. Ze kunnen gepaard gaan met jeuk, een rode huid, bultjes, zwelling, kale plekken, schilfers of wondjes.

Functies huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft diverse functies. Een belangrijke functie van de huid is de bescherming van het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Verder speelt de huid een rol bij het zorgen voor een constante lichaamstemperatuur, het verkrijgen van informatie over aanraking en pijn en het vormen van vitamine D. Ook worden afvalstoffen uitgescheiden via de huid.

Immuunsysteem

De gezondheid van de huid is nauw verbonden met het immuunsysteem. Bij een goed werkend immuunsysteem vindt er een gebalanceerde bescherming plaats tegen invloeden van buitenaf. Stress, dat vele oorzaken kan hebben, doet het immuunsysteem verzwakken. Bijvoorbeeld als gevolg van fysieke pijn, een instabiele omgeving, gebrek aan sociaal contact, te weinig beweging en/of stress bij de eigenaar.

Longen, dikke darm en huid

Verder zijn de longen, dikke darm en huid nauw met elkaar verbonden. Ze zorgen alledrie voor de afvoer van afvalstoffen. Terwijl het bij de huid via de poriën plaatsvindt, gaat de afvoer bij de longen middels uitademing en bij de darmen via de ontlasting. Een overmaat aan afvalstoffen kan dan ook huidproblemen veroorzaken.

huidproblemen paard natuurgeneeskunde Centrum Equus

Zowel de longen als de huid, gaan over de grens tussen binnen- en buitenwereld. De huid is een fysieke barrière, terwijl de longen lucht inademen van buitenaf. Bovendien gaan ze letterlijk en figuurlijk over ademruimte. Je kunt je dier op de huid zitten door overbezorgd te zijn. Of iets kan je de adem benemen, vaak angst of stress. Hevige of langdurige stress kan zich uiten in een verminderde weerstand met huidproblemen tot gevolg.

Ademruimte geven vraagt om vertrouwen. Wanneer er genoeg positieve afweer aanwezig is, dan kan de balans behouden blijven met situaties die een onveilig gevoel creëren. Met vertrouwen kun je gemakkelijker bij jezelf blijven. Dan is er als vanzelf een gezonde grens en kun je zijn en handelen vanuit innerlijke kracht.

Ondersteuning

De maatregelen die genomen kunnen worden bij huidproblemen zijn afhankelijk van de oorzaak. Brandnetel is wel veelal een gemakkelijke aanvulling, het werkt reinigend en is goed voor het immuunsysteem. Van de week zag ik de eerste toppen al boven de grond uitsteken. Je kunt ze plukken en de brand er een tot twee dagen uit laten gaan. Dan eten paarden ze graag. Het kan ook in de vorm van thee gegeven worden, in dat geval gaat mijn voorkeur altijd uit naar een biologische variant. In een emmer kan je paard zelf kiezen om het te drinken. Altijd leuk om eens te testen, met of zonder huidproblemen bij je paard.

Deel dit:

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!