Schrijf je in voor de nieuwsbrief van mij en de paarden

Aanmelden

Volg mij en de paarden

Boodschap van drie overleden veulens

boodschap paard veulen overleden centrum equus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van mij en de paarden

Aanmelden

Volg mij en de paarden

Een echtpaar heeft shetlanders waarbij afgelopen voorjaar/zomer 3 merrieveulens zijn geboren. Helaas zijn ook alledrie de veulens alweer overleden. Daar de mensen geen geld hadden om autopsie te laten doen, vroegen ze of ik er naar wilde kijken van een afstandje.

De eerste twee veulens zijn ’s nachts op stal geboren en de volgende morgen dood gevonden. Onbekend is dus op welk moment ze zijn overleden. Het derde veulen is 2 maanden later op de wei geboren en heeft 4-5 weken geleefd. De afgelopen jaren hebben de merries ook al veulens ter wereld gebracht, dit zonder verdere problemen.

Zonder autopsie kan er geen zekerheid worden gegeven over de oorzaak van overlijden. Wel kan ik met een frisse blik naar de situatie kijken en contact maken met de merries en hun overleden veulens. De merries waren in ieder geval ontwormd en hebben verder geen van allen enige ziektesymptomen vertoond rondom geboorte en overlijden van de veulens. Ook hebben de merries geen problemen gehad als gevolg van de bevallingen.

Uit verdere navraag blijkt dat mevrouw al jaren medicijnen slikt tegen spanningen. De spanningen lopen met de jaren op. Bovendien is het echtpaar tussen de geboorte en het overlijden van het derde veulen geconfronteerd met twee persoonlijk emotionele gebeurtenissen.

Bij de eerste twee veulens kan o.a. gedacht worden aan het Rhino virus, hoewel het derde veulen niet is geaborteerd. Problemen door een virus zijn in ieder geval het gevolg van een verminderde weerstand. Een andere mogelijkheid is het meconium aspiratiesyndroom. Wanneer de eerste ontlasting (meconium) in het vruchtwater terechtkomt, kan dat problemen geven in de luchtwegen van het veulen door inademing van dit vruchtwater. Het te vroeg ontlasten door het veulen kan als gevolg van stress zijn. Het derde veulen zag er tot op het laatste moment gezond uit, in de ochtend was er nog niets te zien en ’s middags lag het dood in de wei. Een hartstilstand?

Uiteindelijk maak ik contact met de merries en de overleden veulens. Als eerste voel ik een enorme liefde bij de pony’s en hun veulens als groep, echt prachtig. En dan verandert dit plots in een hele zware energie, het gevoel om het strijden met het leven moe te zijn. Vragen die bij me opkomen:  of er iemand depressief is, zich afgesneden voelt van het leven? Aan de hand hiervan stel ik vragen wat er gedaan kan worden.

Keerpunt
Na verificatie bij de vrouw, geef ik haar uiteindelijk een aantal adviezen mee. De hoofdboodschap is om vanuit zichzelf aandacht te schenken aan dat wat er wel is, aan het positieve. Onder andere door dankbaar te zijn voor het licht dat de veulens hebben gebracht, hoe kort ook. Met andere woorden, het overlijden van deze drie merrieveulens geeft een signaal om vanuit het eigen donker weer naar het eigen licht te keren. Wat een prachtige boodschap als keerpunt!

Deel dit: