Al eeuwen staan paarden aan onze zijde. Wat is het toch dat wij zo graag bij hun zijn?

Ontwikkeling

Door de paarden konden mensen makkelijker grote afstanden gaan afleggen. Dit zorgde letterlijk en figuurlijk voor het ontdekken van nieuwe wegen. Verschillende culturen kwamen met elkaar in contact en konden hun kennis en ervaringen delen. Zo kon men ook loskomen van de banden van de gemeenschap waarin men leefde.

Als we kijken naar de symboliek van paarden dan staat het paard veelal voor reizen, kracht en vrijheid. Hoewel er nog vele andere symbolische betekenissen aan het paard worden toegedicht in allerlei culturen en religies. Het is vooral afhankelijk van op welk type paard je valt.

Voel je je aangetrokken tot een koudbloed, een temperamentvol paard of ergens er tussenin?
Waar zie je het paard voor je?
Hoe beweegt het paard of staat of ligt het?
Ben jij ook in het beeld te vinden of juist niet?

Mijn droombeeld ziet er bijvoorbeeld uit als een vrij galopperend paard over het strand dat hoog in het bloed staat, zoals de Arabier. Het paard van jouw droombeeld zegt veel over jezelf.

Kracht en vrijheid

De kracht en vrijheid die paarden in mijn ogen uitbeelden staan symbool voor de eigen innerlijke kracht van waaruit we kunnen leven. Daarvoor is het nodig om de vrijheid in jezelf te creëren om jezelf te zijn. Niet meer aanpassen aan enige vorm van autoriteit van buitenaf. Volledig afgestemd op je eigen innerlijke weten, je innerlijke stem, je intuïtie. Daar ontstaat kracht, persoonlijke kracht.

Bij paarden aanwezig zijn helpt om weer in contact te komen met deze bron van kracht in ons zelf. Want veelal zijn we dit kwijtgeraakt en weer aan het leren hier vandaan ten volle te leven. Ten eerste helpen paarden hierbij gewoon door hun aanwezigheid. Zij dragen dit zo sterk in zichzelf mee dat zij ons makkelijk meenemen, zeker als er een hele kudde paarden bij elkaar loopt.

Ten tweede helpen paarden door de spiegel die ze voorhouden met hun gedrag. Daar waar we niet in contact zijn met onze eigen kern, zal een paard dit laten weten door afstand van je te willen nemen, je te negeren, het tegenovergestelde te doen van wat jij wilt of door wat dan ook voor gedrag. Dat doet het paard allemaal instinctief, geen vooropgezet plan om jouw dwars te willen liggen.

paard symboliek kracht centrum equus

Je intuïtie, welke zo belangrijk is voor je eigen welzijn, is niet te beredeneren. Zij gaat voorbij het verstand. Het is je innerlijk voelen, innerlijk zien, innerlijk horen en innerlijk weten.  Vergeten we ook niet juist zittend op het paard de dagelijkse beslommeringen en zorgen waardoor er weer ruimte komt om deze innerlijke signalen op te merken? Het paard vraagt ons om in het hier en nu te zijn, want het is en blijft een vluchtdier. Geen tijd om druk te zijn in je hoofd. 

Er zit dus een enorm geschenk in de aanwezigheid zijn van paarden. Want op deze manier helpen zij ons herinneren waar we wel onszelf zijn, waar we onze kracht kunnen vinden. Waar we leven vanuit vrijheid om te zijn wie we zijn. Op hun rug nemen zij ons letterlijk mee op avontuur. Toch ook op een niet-fysiek avontuur. Via het paard kunnen we werelden leren kennen die eerst misschien nog wel verborgen waren. Die we niet of nauwelijks meer konden zien of die juist steeds wijder worden. Zij helpen ons onze ogen te openen voor dat wat we eerst niet zagen.

Dat is in mijn ogen de kracht van het paard.

Geniet van de paarden!

Ilse van Veen
Paardenfluisteraar, healer &
natuurgeneeskundig therapeut
www.centrumequus.nl