Mijn paard heeft koorts, wat nu?
Een paard met koorts zal lusteloos zijn en een verminderde tot geen eetlust hebben. Ook zweten is mogelijk. De normale temperatuur van een paard in rust ligt tussen de 37,4 - 38ºC (bij veulens ligt dit iets hoger). Het is handig om de normale temperatuur van je paard te weten, dit kan per paard verschillen. Het is aan te raden de temperatuur meerdere keren per dag te controleren om te zien hoe de temperatuur zich ontwikkelt. Zorg ervoor dat je bij het meten van de temperatuur over meerdere dagen ongeveer op dezelfde tijdstippen meet. De temperatuur kan licht schommelen over de dag.
Waarom ontwikkelt het lichaam koorts?
Bij koorts tot 38,5ºC is er niet veel aan de hand. Een paard met koorts geef je in ieder geval rust, zodat het lichaam zich kan herstellen. Koorts ontstaat vaak als gevolg van een bacteriële of virale infectie of een ontsteking. Het is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam om niet lichaam eigen stoffen het lichaam uit te voeren. Dit alles kost het lichaam veel energie, om die reden is rust geven essentieel. Indien je paard buiten loopt, zorg dan dat het paard droog kan staan of zet je paard tijdelijk op stal.
Wel of geen koortsremmer?
Te snel ingrijpen bij koorts verstoort het afweermechanisme van het lichaam, je stopt dan het proces om de afvalstoffen op te ruimen. Terwijl dit juist zo belangrijk is voor de gezondheid van je paard. Of je gaat ingrijpen bij koorts hangt af van het totaalbeeld aan symptomen bij je paard. Het is belangrijk dat je paard voldoende blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Boven de 40ºC is een dierenarts nodig om de koorts te remmen. Een veel te hoge temperatuur is schadelijk voor het lichaam. Ook bij een drachtige merrie is extra oplettendheid vereist in verband met de gezondheid van het veulen.
Wat veroorzaakt een verminderd immuunsysteem?
Koorts als gevolg van een infectie betekent dat het immuunsysteem van je paard verminderd is. Dit kan vele oorzaken hebben. In de herfst gaan de paarden vaak naar stal, dit betekent minder beweging en minder frisse lucht. Bovendien is het een natuurlijke tijd van opruimen, net als in de natuur de bomen hun blad loslaten. Tegen het einde van de winter zie je ook eerder een verminderde weerstand door de afgelopen wintermaanden. Een veel voorkomende oorzaak van een verminderde afweer is stress, emotionele spanningen. Je paard kan ook gevoelig zijn voor jouw stress. Vaak spelen er meerdere dingen een rol en leidt de opeenstapeling van factoren tot ziekte.
Laatst bijgewerkt: 23 november 2020
Gerelateerde berichten
Het zelfgenezend vermogen van je paard, hond of kat
Ruimte geven aan je paard
Resistentie wormen en bacteriën bij paarden
Een paard dat bijt, grenzen en IK-kracht
Je paard als spiegel van je ziel
Deel dit: