Resistentie wormen en bacteriën bij paarden

resistentie wormen bacteriën Centrum Equus

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!

Resistentie van wormen en bacteriën bij paarden neemt met de tijd toe. Ontwormingsmiddelen en antibiotica krijgen steeds minder vat op deze indringers van buitenaf. Hoewel het gebruik van deze middelen soms noodzakelijk kan zijn, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de vatbaarheid bij het paard voor wormen en bacteriën.

Immuunsysteem

Het is normaal dat een paard wormen en bacteriën bij zich draagt, wij mensen dragen ook allerlei bacteriën bij ons. Bij een gezond paard levert dit geen problemen op. Wanneer de weerstand van het paard echter afneemt, neemt de vatbaarheid voor indringers toe en kunnen ze zich gemakkelijker vermeerderen in het paardenlichaam. Dit kan bijvoorbeeld als gevolg van ouderdom zijn of ziekte bij het paard.

Het immuunsysteem draagt zorg voor het opruimen van indringers. Stress is een belangrijke factor die de afweer doet afnemen, zeker ingeval van chronische stress. Dit kan op velerlei manieren plaatsvinden.

Oorzaak

Bij een besmetting met wormen of ingeval van een bacterie is het dus van belang de oorzaak van de verminderde weerstand op te sporen. Wat maakt het dat je paard vatbaar is geworden voor een toename van wormen of bacteriën? Is er iets dat stress veroorzaakt, sinds kort of al op langere termijn?

Als we kijken naar het mentale aspect op het niveau van de ziel gaat dit om de weerbaarheid in de vorm van grenzen. Wat is van jou en wat niet en lukt het vervolgens om je daar tegen te weren? Lukt het om de wormen en bacteriën binnen de perken te houden? Met andere woorden, heeft je paard moeite met grenzen?

Het opsporen van de oorzaak vraagt altijd om te kijken naar het totaalbeeld, zodat wormen en bacteriën niet de kans krijgen zich overmatig te vermenigvuldigen. Hierbij laat resistentie van wormen en bacteriën bij paarden slechts licht schijnen op dieperliggende processen.

Deel dit:

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!